top of page
  • ymmsinanarslan

ANADER HAFTALIK İLETİŞİM NOTLARI – 20.11.2022 – 43


Kuruluşunu tamamlayan ve üyesi olduğumuz TÜBADEF (Tüm Bağımsız Denetçi Dernekleri Federasyonu) Yönetim Kurulu; 24.11.2022 günü İYMMO ve İSMMMO’ya önümüzdeki haftalarda Ankara Anıtkabir, TÜRMOB ve KGK ziyaretlerini yapacaktır. Ziyaretlere ilişkin paylaşmak istediğiniz konuları iletmeniz faydalı olacaktır.


GİB Duyurusu:

Emlak Vergisi Kanunu’nda yer alan bina ve arazi vergisinin kapsamına ilişkin açıklamaların yer aldığı “Emlak Vergisi Rehberi” hazırlanarak kullanıma sunulmuştur. Rehbere ulaşma linki:


https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/2022/emlak_vergisi_rehberi.pdf


• Unutmayın; brüt 200 m²’yi geçmeyen mükellef adına kayıtlı tek meskenin;

- Kiraya verilmeden boş tutulması,

- Kiraya verilip, kirada oturulması,

- Bedel ödenmeksizin aile üyeleri tarafından daimi olarak kullanılıyor olması,


Diğer gerekli şartların taşıması halinde indirimli bina vergisi oranı uygulamasından

yararlanılmasına engel teşkil etmemektedir.


• Yeni Uygulama: Belediyeler, bina ve arazinin devir ve ferağında tapu ve kadastro harcının matrahında dikkate alınan emlak vergi değeri ile emlak vergisi borcunun elektronik ortamda sorgulanabilmesine imkân sağlayan bir sistemi, 1/1/2023 tarihine kadar kurarak ilgili tapu müdürlüklerinin kullanımına açmak zorunda.


HATIRLATMALAR:

09.11.1022 tarihli 7420 sayılı Torba Kanunu:


• MADDE 22 ile; Kurumlar Vergisi Kanununa 32/A maddesinden sonra gelmek üzere “Sermaye azaltımında vergileme” maddesi eklenmiştir. Böylece eksik olan ve düzenleme olmadan yapılan tartışmalı vergi incelemelerinin de nasıl yapılacağı belli oldu.


• Geçici 1. Maddesi ile; işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil), mevcut ücretlerine ilave olarak yapılan aylık 1.000 TL'yi aşmayan ödemeler Gelir Vergisi ve SGK Priminden istisna edildi. İşverenlere haber vermek iyi olur:)


ANADER Bşk. Yrd.

YMM-BD. Sinan Arslan

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page